Wanneer actief 

Wanneer zijn teken actief?

Teken kunnen het hele jaar actief zijn mits de temperatuur boven de 7 graden is.  

Normaal gesproken begint het aantal actieve teken in de loop van maart te stijgen. In de periode april tot en met september worden de meeste aantallen teken waargenomen, met de piek in het voorjaar. Jaarlijks komen zo'n miljoen mensen in aanraking met de teek.

Controleer op tekenbeten

Na elke buitenactiviteit (in een bosachtige omgeving) moet u zichzelf of eventueel een ander goed controleren op tekenbeten. Een teek heeft een grote voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam: Liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas.

Kleding

Ook uw kleding kan teken bevatten(uit eigen ervaring). U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan de teken dood.

Wat te doen bij een tekenbeet.

  • Haal een teek zo snel mogelijk weg. Het best is om de teek binnen 24 uur te verwijderen. Want hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans is dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
  • Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat de teek zijn speeksel in jouw huid spuugt.
  • Neem een puntig pincet waarmee u de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Er zijn ook andere tekenverwijderaars. Zie webshop.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit.