Tekenbeet voorkomen
Het allerbeste is natuurlijk om een tekenbeet zo veel mogelijk te voorkomen. Dat kan o.a. door in de natuur op de paden blijven, goed sluitende kleding te dragen, en na mogelijk contact het lichaam te controleren op teken. Teken zoeken eerst een goed plekje en moeten hun steeksnuit eerst in de huid brengen. Dit neemt enige tijd in beslag, waardoor men ook teken op het lichaam kan aantreffen die nog niet hebben gebeten.Voorkom een tekenbeet

Door de klimaatverandering zijn teken tegenwoordig het hele jaar actief. Teekpreventie is dus het hele jaar door noodzakelijk.
Het is niet eenvoudig een tekenbeet te voorkomen, maar het is belangrijk het beste te doen wat je kunt. Sommige mensen zijn blijkbaar aantrekkelijker voor teken dan anderen, net als dat voor muggen geldt. Om een tekenbeet en besmetting door de teek te voorkomen kunnen de volgende punten in acht worden genomen tijdens en na het verblijven in de natuur:

 

Wat kunt u nog meer doen als preventie:
Behalve het dragen van beschermende kleding als tekenpreventie, behoren ook nog de volgende stappen tot teekpreventie:
*  Smeer de huiddelen die nog zichtbaar zijn (bijvoorbeeld uw handen) in met een anti-insectenmiddel dat DEET bevat.anti-insectenmiddel met 30-50% DEET. (zie webshop)
*  Gebruik de TEEKPAKBAND.
*  Controleer uw huid, zeker als u hele dagen in een gebied bent dat tekengevoelig is, minstens twee keer per dag op teken.

* Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een DEET kledingspray. ( zie webshop)
* Loop zoveel mogelijk op verharde paden. 

* Klop uw kleding af nadat u in de natuur op de grond hebt gezeten.

* Check door de dag heen regelmatig de onderkant van uw broek.

* Rugzak even op de grond? Klop de onderkant af voordat u hem weer om uw rug hangt.

Niet doeltreffend genoeg en toch een beet:

Ook al heeft u zich nog zo goed beschermd en alle tekenpreventie regels opgevolgd, het ging toch mis. Hoe behandelt u dan een beet?
* Gebruik een speciaal tekenpincet tang om de teek vast te klemmen. (Raak de teek niet zomaar met uw handen aan).

* Zorg voor een tekentangin de EHBO-kist
* Probeer de teek ineens uit uw huid te trekken, zodat er geen risico bestaat dat er iets van de teek in de huid blijft zitten.
* Verdoof de teek niet van te voren, want dit maakt dat de teek de inhoud van zijn maag kan uitspugen. Deze inhoud kan vervolgens in uw bloedbaan terechtkomen.

Verder is het belangrijk de datum waarop u bent gebeten en de plaats van de tekenbeet op uw lichaam, te noteren. Zodoende kunt u bijhouden hoe eventuele ziekteverschijnselen zich ontwikkelen. Indien u klachten krijgt, raadpleeg dan uw huisarts.
Al onze producten zijn direct online te bestellen op onze webshop

Let op: blijf wel altijd goed controleren op teken!